Ohjeita karanneen lemmikin omistajille..

1. Jos lemmikkisi karkaa muualta kuin kotoa, jää karkaamispaikalle. Älä lähde heti päämäärättömästi etsimään vaan istahda miettimään. Joskus lemmikit palaavat itsestään omistajan luo. Jos näin ei käy, jätä karkaamispaikalle jotain omaasi (hanskat, hattu tms.). Talvella voit seurata mahdollisia jälkiä, mutta älä kulje sinne tänne, vaan kulje ennemminkin karkaamisalueen ympäri niin, että jälkesi johtavat paikalle, josta lemmikki karkasi. Mikäli lemmikkisi karkasi säikähdettyään jotain, on parempi miettiä minne kulkemasi jäljen olisi viisainta johtaa. Tuo karkaamispaikalle ruokaa. Tarkista paikka usein.
 
2. Tehokas laputusKoskaan ei voi painottaa liikaa tiedotuksen tärkeyttä. Ilmoita lemmikkisi katoamisesta oman alueen löytöeläimistä vastaavalle taholle. Lemmikin karkaamisalueelle ja laajalti ympäristöön täytyy jakaa paperisia katoamisilmoituksia. Ilmoitukseen tiedot: mikä on kadonnut, milloin on kadonnut sekä yhteystiedot. Älä kerro onko kaulapanta tai valjaat tai muuta erikoistuntomerkkiä. Nämä voit tiedustella mahdolliselta havainnon tekijältä. Näin varmistut, että kyseessä on sinun lemmikkisi. Tee lyhyt ja nopeasti luettava ilmoitus. Jaa ilmoituksia:
  • talojen postilaatikot (jokaisen uudessa paikassa tehdyn näköhavainnon jälkeen alue laputetaan tehokkaasti)
  • kauppojen ilmoitustaulut
  • lyhtypylväät
  • levähdyspaikat
  • bussi- ja taksikuskit sekä muut alueella säännöllisesti liikkuvat
  • paikalliset metsästysseurat
  • paikallislehti
  • paikallisradio
  • Karkurit.fi-nettisivu
  • Facebook (Karkurit, kadonneet ja löytyneet eläimet alueelta, kaupungin/kunnan puskaradio jne..)
Karkaamispaikasta riippuen (taajama, haja-asutusalue) ilmoituksia joutuu jakamaan useista kymmenistä useisiin satoihin, jopa enemmän. Jututa vastaantulijoita ja anna heille yhteystietosi mahdollisen havainnon vuoksi. Ilmoituksia ei voi koskaan olla liikaa.
 
3. Unohda kiire
Kun lemmikistäsi tulee havainto, mene paikalle. Älä vain käväise alueella ja totea, ettei näy. Jää alueelle, vietä siellä aikaa. Katsele ja kuuntele. Jos luonteestasi löytyy erähenkisyyttä, vietä alueella yö. Eläimet liikkuvat, ne eivät odota paikoillaan, että joku tulisi, näkisi ja hakisi. Muutamassa minuutissa ne ehtivät näkymättömiin, vaikka eivät edes olisi menneet kauas. Jätä havaintopaikalle lemmikkisi pyyhe tai muu tutun hajuinen kangas tai vaikka oma sukkasi. Myös herkullista ruokaa jätetään tarjolle. Havaintopaikalle ei kannata tehdä yleisöryntäystä. Voit pyytää ystäviäsi apuun, mutta jalkautumisen alueelle täytyy olla maltillista. Autoillenkin voi alueita kartoittaa.
 
4. Reviiri
Koirat ja kissat ovat reviirieläimiä. Kissan reviiri ei ole suuren suuri. Vapaasti ulkoilevan kissan reviiri voi olla reilu neliökilometri, mutta sisäkissat eivät yleensä kauaksi kotoa lähde. Aluksi ne mieluummin piileskelevät kuin liikkuvat. Hormonit tietenkin juoksuttavat niin kissoja kuin koiria kauemmaksikin. Koiran reviiri on paljon suurempi kuin kissan ja koira liikkuu kauas ja nopeammin. Koiran rotu voi vaikuttaa sen liikkumiseen ja metsästyskoiran reviiri voi olla eri kokoinen kuin vaikkapa seurakoiran. Merkitse aina ylös näköhavainnot ja kellonajat.

5. Houkuttelu

Karkuteillä oleva lemmikki ei välttämättä tule luoksesi kutsusta. Päinvastoin se jopa saattaa lähteä poispäin. Kokeile muita keinoja houkutellessasi lemmikkiä. Koiralle voi esimerkiksi viheltää. Tee karkaamispaikalta (jos mahdollista) ja havaintopaikalta hajujälkeä kotiin. Tärkein hajunlähde olet sinä itse, mutta kaikki apuvälineet (herkut) ovat sallittuja jäljen vahvistamiseen. Mikä kiinnostaisi lemmikkiäsi eniten (veri, tonnikala, naudanmaha)? Mutta älä kuitenkaan tuhlaa aikaasi näiden hankkimiseen. Tee hajujälki heti ja jos tahdot, käy myöhemmin uudestaan. Mieti kuinka teet jäljen, ettet johdata lemmikkiäsi vaaroihin. Älä tee jälkeä vilkasliikkeisen tien piennarta pitkin, vaan kulje aina metsissä, pelloilla jos mahdollista. Älä ylitä ojia, jos se ei ole välttämätöntä. Kulje rinteiden ja vaarojen/tunturien juurilla. Jos karkurilla on hyvä eläinystävä laumassaan, kissa tai koira, ja niiden keskinäinen suhde on kunnossa, voi eläinystävää käyttää apuna jäljen tekemiseen.
 
6. Ole kärsivällinen
Roomaakaan ei rakennettu päivässä. Joskus lemmikin saamiseen takaisin kotiin menee aikaa. Karkaamisen ja kotiin paluun välissä omistaja joutuu tekemään paljon erilaisia asioita. Kartoita jo hyvissä ajoin alueesi loukut ja riistakamerat. Mistä saisit sellaisia lainaan nopeasti? Loukkuja, loukutusneuvoja ja apua saa helpoimmin paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä. Loukuttamisen voi aloittaa, kun tiedetään missä lemmikkisi liikkuu säännöllisesti.

Lisää ohjeita:
https://www.karkurit.fi/etsintaohjeet